Landelijk congres: steeds beter benoemd

Landelijk congres op 1 oktober 2021: steeds beter benoemd

In 2021 vindt het congres plaats op vrijdag 1 oktober, de titel van het congres luidt dit jaar:
Landelijk congres onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten: steeds beter benoemd.

Waarom steeds beter benoemd?
Omdat wij sinds kort officieel geen NOLK meer heten maar NALK: Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten.
Aan de titel van dit congres zie je al dat we in een overgangssituatie zitten, maar het congres wordt een mooi ijkpunt om ons voortaan NALK te noemen.

Hieronder kun je kennis maken met de drie keynote sprekers van ons congres.
1. Dr. Yanda van Rood zal in haar lezing met de prikkelende titel “What is in a name? ingaan op de verschillende namen voor lichamelijke klachten en de betekenis daarvan.
2. Prof. Chris Burton, die veel onderzoek heeft gedaan naar communicatie en verklaringen voor klachten in de huisartspraktijk, zal zijn ervaringen met ons delen.
3. Prof. Andrea Evers neemt ons mee in de wereld van placebo- en nocebo-effecten en hoe kennis hierover kan bijdragen aan een betere gezondheidszorg.

Dr. Yanda van Rood – What is in a name?
Yanda van Rood (1959) is BIG-geregistreerd klinisch psycholoog/psychotherapeut. Zij is supervisor cognitieve gedragstherapie, EMDR-practitioner, in opleiding tot EMDR-supervisor en gecertificeerd psychotraumatherapeut.
Zij heeft ruime ervaring met zowel het protocollair behandelen als het behandelen op basis van individuele casusconceptualisaties bij jongvolwassenen, volwassenen en oudere patiënten met een grote variëteit aan stoornissen en problemen. Zij heeft bijzondere expertise op het terrein van de somatisch-symptoomstoornissen, somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK)/ aanhoudende lichamelijke klachten en de rol van trauma en stress bij deze stoornissen en klachten.
Ze is actief als onderzoeker en heeft aan veel studies bijgedragen. Momenteel is ze betrokken bij meerdere onderzoeksprojecten naar de effectiviteit van EMDR als behandeling voor chronische pijn en andere aanhoudende lichamelijke klachten. Haar publicatielijst telt meer dan 90 publicaties Zij is auteur of co-auteur van 23 hoofdstukken in hand- en leerboeken en co-editor van drie boeken.


Prof. Chris Burton – We need to talk about symptoms

Chris Burton is a GP and professor of primary medical care at the University of Sheffield, UK. His clinical and research interests focus on the challenge of understanding persistent physical symptoms and he currently leads a large multi-centre trial of extended GP consultations.
Throughout his career Chris has worked as a GP in relatively deprived communities; this has confirmed for him the importance of the GP as both interpreter of complex illness and as patient advocate.

 

Prof. Andrea Evers – Hoe kennis over placebo- en nocebo-effecten kan bijdragen aan een betere gezondheidszorg
Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en als Medical Delta hoogleraar tevens verbonden aan de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze promoveerde in 2003 aan de Radboud Universiteit (cum laude). In 2011 werd ze benoemd als hoogleraar psychobiologie van somatische aandoeningen aan de Radboud Universiteit en in 2013 werd ze hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden.
Ze ontving verschillende prestigieuze onderzoekssubsidies van de Nederlandse vereniging voor wetenschappelijk onderzoek NWO (bijv. Veni, Vidi, Vici) en de Europese Research Council (bijv. ERC Consolidator Grant). Ze is tevens als klinisch psycholoog BIG en cognitief gedagstherapeut (VGCT) werkzaam in het Leids Universitair Behandelcentrum (LUBEC). In 2019 werd ze gekozen als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en ontving ze de Stevinpremie, de hoogste erkenning in Nederland voor wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke impact.

Uiteraard zijn er naast deze keynote lezingen interessante workshops, met daarin aandacht voor taal, diagnostiek en verschillende vormen van behandeling. Daarnaast is er aandacht voor organisatie van zorg en communicatie en voor liefhebbers van lezen is er de workshop SOLK in romans.
Tot slot komen ook onderzoekers aan het woord, met twee symposia waarin nieuwe resultaten worden gepresenteerd.
Kortom: het congres is wat anders dan anders, maar zeker niet minder de moeite waard.

Heel veel plezier bij het eerste NALK congres!

Algemene informatie
Programma
Registratie
Accreditatie

 

Lustrumcongres 2021