Hoe ontstaan ALK?

Hoe ontstaan ALK?
ALK betekent Aanhoudende Lichamelijke Klachten. ALK zijn soms moeilijk te begrijpen omdat ze door heel veel dingen tegelijk veroorzaakt worden. Er zijn verschillende manieren waarop ALK kunnen ontstaan.

Lichamelijke ziekte waarvan de oorzaak niet kan worden weggenomen
Soms is de oorzaak van een ziekte niet weg te nemen en blijven er klachten bestaan. Samen met de dokter kijk je dan vooral hoe je er minder last van kunt hebben.

Optelsom
Soms is een aanhoudende lichamelijke klacht een optelsom van dingen. Dat betekent dat 1 oorzaak niet voor klachten zou zorgen, maar als er 3 oorzaken tegelijk zijn, dan krijg je ineens wel klachten. Bijvoorbeeld: je hartslag kan hoger worden door teveel koffie, of door te vaak haast, of door schreeuwende kinderen. Als dat allemaal tegelijk gebeurt, kan je hartslag zo hoog worden dat je er last van krijgt. Moet je nu medicatie krijgen voor je hart? Het kan ook helpen om je koffie pas te drinken als je kinderen al naar school zijn en je minder haast hebt.

Samenwerking
Soms is een slechte samenwerking in het lichaam de oorzaak van een klacht. Er is dan niks kapot, maar toch functioneert het niet goed. Vergelijk het met een file op de weg. Als er een file is: weten we dan door welke auto die ontstaan is? Dat kan, er kan een ongeluk gebeurd zijn, of de weg is geblokkeerd door een kapotte auto. Maar meestal is dit niet zo. Meestal is de file ontstaan doordat heel veel auto’s tegelijk op de weg zijn. Al die auto’s moeten samenwerken, en dan kan er snel iets mis gaan. Soms is de oplossing simpel. Je kunt files oplossen door de weg breder te maken. Of je kunt ze oplossen door minder auto’s tegelijk op de weg te hebben. Maar als dit niet kan, dan kun je van de file afkomen door de auto’s te leren beter samen te werken en sneller in te voegen. Zo gaat het in het lichaam ook. Soms kunnen verschillende onderdelen beter samenwerken als er iets verandert. Tijdens de behandeling wordt dan gezocht naar de verandering die nodig is om een betere samenwerking in het lichaam te krijgen..

Wisselwerking
ALK komen vaak door een wisselwerking. Dat betekent dat de ene oorzaak invloed heeft op de andere oorzaak. Bijvoorbeeld als je een zwakke rug hebt omdat je heel lang bent of een keer een hernia hebt gehad. Door teveel achter je bureau te zitten gebruik je je rugspieren de hele dag op dezelfde manier. Als je daarvan pijn in je rugspieren krijgt ga je wat minder sporten omdat je je spieren wat rust wilt geven. Is de oplossing nu om medicijnen tegen spierpijn te krijgen? Dat kan. Als iemand je heeft uitgelegd dat spieren verschillende soorten bewegingen moeten kunnen maken om gezond te blijven, dan kun je er ook zelf iets aan doen. Vaak helpt het om de wisselwerking te veranderen. Je kunt minder achter je bureau gaan zitten. Of je kunt meer gaan bewegen..

Een onbekende oorzaak
De oorzaak van ALK kan ook onbekend zijn en blijven. Of het nu een optelsom, samenwerking of wisselwerking van factoren is, het is niet altijd duidelijk. Vaak weten artsen eenvoudig ook niet hoe het komt dat iemand een klacht krijgt. Het kan ook zijn dat er ooit een oorzaak geweest is, maar dat die al opgelost is en niet meer teruggevonden wordt. Dan kan er wel een klacht uit zijn ontstaan die niet meer overgaat. Voor het oplossen van de klacht is het gelukkig ook niet nodig om te weten wat de oorzaak ooit geweest is. Het gaat er in de behandeling veel meer om of de gevolgen van de klacht opgelost kunnen worden.

Mechanismen en factoren
De verschillende manieren waarop ALK kunnen ontstaan kun je ook ‘mechanismen’ noemen. Ze zijn bij ieder mens en bij elke klacht weer anders. Een mechanisme is de manier waarop verschillende oorzaken, of factoren, met elkaar samenwerken. Er zijn verschillende soorten factoren die invloed hebben. Je kunt dat mooi zichtbaar maken in een tekening. We maken bijvoorbeeld onderscheid tussen kwetsbaarheden die al bestonden, uitlokkende factoren, of in stand houdende factoren.

En nu?
Als een klacht door heel veel verschillende dingen tegelijk komt, is dat goed of slecht nieuws? Kom je er dan moeilijker van af of juist makkelijker? Ook dat is heel verschillend. Soms is een hele kleine verandering al genoeg om de klacht te laten verdwijnen. En soms is er ontzettend veel werk voor nodig. Soms lukt het maar een beetje om beter te worden en houdt iemand altijd een zwakke plek. Bij ALK moeten we meestal moeite doen om een oplossing te vinden. En vaak moet je verschillende dingen tegelijk veranderen voordat je verbetering opmerkt.