Patiënten

Bij aanhoudende lichamelijke klachten is het belangrijk om te kijken naar verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de ernst en duur van de klachten. Dit kan gaan om biologische factoren (wat speelt er precies lichamelijk), om psychologische factoren (welke gedachten en gevoelens zijn er) en om sociale factoren (welke omstandigheden zijn er). We noemen dit een biopsychosociale analyse. Deze kan vanuit diverse invalshoeken aanknopingspunten geven voor vermindering van (de impact van) de klachten.
De afgelopen jaren werd er vaak onderscheid gemaakt tussen klachten waarbij een duidelijke lichamelijke diagnose bestond, en klachten waarbij dat niet (helemaal) het geval was. Dat laatste werd omschreven als SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Veel informatie, uitleg en onderzoeksgegevens zijn nog gericht op SOLK.

Inmiddels is steeds duidelijker dat bij iedereen met lichamelijke klachten de biopsychosociale analyse van belang is en dat het onderscheid tussen wel of niet somatisch verklaard er minder toe doet. Toch is de uitleg en informatie over SOLK nog wel relevant. Deze kan helpen om inzicht te krijgen in de invloed die gedachten, gevoelens en gedrag op lichamelijke klachten kunnen hebben en om te zien welke mogelijkheden er zijn om deze aan te pakken. Op deze tegel is de term SOLK dan ook nog volop aanwezig. We hopen dat deze informatie je kan helpen om te begrijpen wat er bij jou van invloed is en dat je daarna beter kunt beslissen wat je kunt doen om minder last te hebben van je klachten. Bekijk het filmpje voor meer uitleg.

Voor meer informatie kun je op één van onderstaande tegels van het Kenniscentrum klikken (in een deel van de informatie wordt nog gesproken over SOLK i.p.v. ALK).

Zorgkaart

Zoek je een behandelaar?

 

 

 

Kenniscentrum