06 okt Annemarieke Fleming stelt zich voor
Annemarieke Fleming stelt zich voor
Op 1 oktober 2021 is Annemarieke, tijdens de algemene ledenvergadering, gekozen als nieuw bestuurslid van het NALK.
Annemarieke Fleming (1974) is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog met twintig jaar ervaring in multidisciplinaire revalidatiesettings, waarvan de laatste vijftien jaar bij Reade Revalidatie & Reumatologie. Zij is daarnaast hoofddocent Psyche & Soma en jaargroepopleider bij RINO Amsterdam, en cursusleider / thema-expert psychosomatiek bij het Nederlands Paramedisch Instituut. Annemarieke is CRBKO-geregistreerd docent en spreker en geeft regelmatig congrespresentaties, workshops en webinars op het gebied van aanhoudende pijn en vermoeidheid, zelfmanagement en therapietrouw in binnen- en buitenland.
“Ik ben groot voorstander van ontschotting in de zorg waar het gaat om ALK. Denk hierbij aan kortere lijnen tussen eerstelijns- en tweedelijnsbehandeling, tussen GGZ en revalidatie, en aan meer samenwerking tussen disciplines in de eerstelijn. Hiervoor is kennisoverdracht noodzakelijk. Om een voorbeeld te geven: veel PioGs (gezondheidszorgpsychologen-in-opleiding) geven in eerste instantie aan geen cliënten met ALK in hun caseload te hebben, gewoonweg omdat er vaak nog niet naar wordt gevraagd en mensen in een GGZ-setting dergelijke klachten meestal niet uit zichzelf presenteren. Op dit vlak is veel winst te behalen, waarbij zowel cliënt als behandelaar gebaat blijken te zijn.
Publicaties waarmee ik mijn steentje hoop bij te dragen aan kennisoverdracht en ontschotting zijn met name mijn boeken Pijn & het brein (Prometheus 2016) en Je vermoeidheid te lijf (Fontaine, 2022), vertaalslagen van nieuwe wetenschappelijke inzichten geschreven voor de mens met aanhoudende pijn en vermoeidheid zelf, en het hoofdstuk dat ik samen met Yanda van Rood schreef in het Handboek Psychologische Interventies bij mensen met Somatische Aandoeningen: ‘Het gevolgenmodel: een diagnostisch klacht-gericht model’(2020).”