Hersenschorsing
Schrijvers: Jeroen Kleijne & Margôt Ros
Recensie geschreven door : Marieke Brouwer
Actrice Margôt Ros, bekend van satirische serie Toren-C, leidt een gezellig en druk leven, totdat zij tijdens een voorstelling met haar hoofd tegen een decorstuk aan loopt. ‘’Een lichte hersenschudding’’ is de diagnose die de huisarts stelt. Margôt krijgt het advies om een paar weken rustig aan te doen, dan zouden de klachten vanzelf voorbij moeten gaan. Maar Margôts klachten gaan niet voorbij. Sterker nog, de hoofdpijn, vermoeidheid en overgevoeligheid voor licht en geluid lijken alleen maar toe te nemen. Op het podium staan zit er voorlopig niet meer in. Het verdragen van het geluid van de waterkoker, is opeens de grootste uitdaging van de dag. In Hersenschorsing beschrijft Margôt de eerste 600 dagen na haar ongeval.
In vlot geschreven stukjes leidt ze je binnen in de wereld van overprikkeling, wachtlijsten en revalidatie. Pakkend beschrijft ze hoe frustrerend het is wanneer je, van de een op de andere dag, als gezond mens gevangen zit in een ziek lichaam. Door het boek heen is de emotionele en fysieke pijn van Margôt goed voelbaar. Maar ook brengt ze steeds de klassieke Toren-C humor weer terug in het boek. Dit maakt dat het boek een realistisch beeld schetst van de ups en downs die een patiënt met hersenletsel en/of overprikkelingsklachten kan ervaren (en eigenlijk iedere patiënt met aanhoudende lichamelijke klachten).
Citaat: ‘’Ik mag van de ergotherapeut iedere dag één ding doen waarmee ik mijn hersenen belast. Morgen ga ik een bak klei kopen, er een grote bal van kleien en die door de ruit gooien. Dat moet lukken, denk ik’’
Het boek zal een feest der herkenning zijn voor lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Ikzelf, inmiddels twee jaar belast met overprikkelingsklachten, vond het heel fijn om te lezen dat ik hier niet alleen in ben. Het boek gaf mij erkenning, liet mij zien dat ik niet ‘gek’ ben omdat ik nog steeds last heb van mijn hersenschudding. Eveneens gaf dit boek me hoop en kracht. Hoop op herstel, omdat Margôt in het boek ook richting herstel gaat (al is het langzaam en met horten en stoten). En kracht om te blijven zoeken naar oplossingen voor mijn klachten. Dit boek gaf mij de bevestiging dat ik goed bezig ben met mijn herstel, en aanvullende tips die ik eventueel nog kan toepassen. Wel moet hierbij aangetekend worden dat niet alle behandelingen die Margôt ondergaat in het boek wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief zijn, en dat één succesverhaal nog geen garantie geeft voor eigen succes.
Het boek is makkelijk te lezen dankzij de korte hoofdstukken (één dag = één hoofdstuk). Hierdoor is dit boek ook geschikt voor mensen die een slechte concentratie hebben. Het taalgebruik is eenvoudig en eigen: het is alsof je de actrice hoort praten. Ik zou dit boek zeker aanraden aan lotgenoten. Voor naasten en hulpverleners geeft dit boek een kijkje in het hoofd en lijf van een patiënt met overprikkelingsklachten, wat toch een ‘vaag’ begrip blijft voor hen die er geen last van hebben.
Dit boek kan een bijdrage leveren aan het onder de aandacht brengen van chronische klachten na een hersenschudding (in het boek Post-Commotioneel Syndroom genoemd, PCS). Langdurige klachten komen voor bij 10-15% van de mensen met een hersenschudding, maar de hersenschudding is nog altijd het ondergeschoven kindje binnen de groep Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Ik hoop dat, naast de waarde die dit boek heeft voor patiënten, dit boek ook door veel (huis)artsen gelezen zal worden, zodat zij hersenschuddingen serieus nemen en alert zijn op de lange termijn gevolgen.
Marieke Brouwer heeft ervaring met aanhoudende klachten na een hersenschudding en is geneeskundestudent.
Hersenschorsing – Margôt Ros en Jeroen Kleijne. Van Nijgh & Ditmar, 2020. ISBN: 9789038807997.
Bron: solk.nl