Professionals kunnen bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie terecht voor up-to-date kennis over diagnose en behandeling van de somatisch-symptoomstoornis bij kinderen en jongeren. Experts uit het Kenniscentrumnetwerk hebben de praktijkstandaard bijgewerkt met aandacht voor de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied, in samenwerking met een ervaringsdeskundige jongere en ouder.
Van SOLK naar ALK
De term ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)’ wordt sinds 2021 steeds meer verlaten. Tegenwoordig wordt gesproken over ‘aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)’. Dit sluit aan bij de internationale wetenschappelijke literatuur en de DSM-5.
Kennis uit wetenschap, praktijk en ervaring
De vernieuwde versie van de praktijkstandaard somatisch-symptoomstoornis is tot stand gekomen dankzij bijdragen van professionals uit de kinder- en jeugdpsychiatrie en de kindergeneeskunde. Zij werkten de praktijkstandaard bij met de laatste kennis en inzichten uit de vakliteratuur en hun eigen dagelijkse praktijk.
Omdat nog veel kennis gebaseerd is op het concept SOLK, kun je in de praktijkstandaard ‘SOLK’ lezen als ‘ALK’.
Voor het ontwikkelen en actueel houden van kennis hecht het Kenniscentrum veel waarde aan de inzet van ervaringsdeskundigheid. Binnen de expertgroep Somatisch-symptoomstoornis droegen een jongere en een ouder vanuit eigen ervaring bij aan de praktijkstandaard en de kennis over ALK op Brainwiki.nl.
Bron
Brainwiki
Brainwiki is er voor jongeren én hun omgeving. Je vindt er o.a. betrouwbare kennis over aanhoudende lichamelijke klachten, speciaal geschreven voor jongeren. Wat zijn aanhoudende lichamelijke klachten? Hoe weet je of je ze hebt? Welke behandelingen zijn er?
Misschien heb je last van buikpijn, hoofdpijn of spierpijn, ben je duizelig of ervaar je andere aanhoudende lichamelijke klachten. De huisarts kan maar niet ontdekken waar het vandaan komt. En ook al is er geen verklaring voor je klachten, je hebt er écht last van. Dit soort klachten heten ook wel aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Voorheen werd de term SOLK gebruikt, dus misschien ken je de klachten nog als SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten), tegenwoordig spreekt men over ALK.
Lees meer over aanhoudende lichamelijke klachten op Brainwiki.
Er zijn verschillende voorbeelden van aanhoudende lichamelijke klachten. Je kind kan hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, spierpijn of pijn in zijn gewrichten hebben. Het kan ook zijn dat sommige dingen aan zijn lijf ineens niet meer goed werken. Bijvoorbeeld verlamming, dingen vergeten, moeite hebben met praten of slikken. Je kind kan ook moe of misselijk zijn, last hebben van zijn maag of darmen, of duizelig zijn. Misschien moet hij door deze of andere klachten (een tijdje) stoppen met school of hobby’s. Hij kan zich hierdoor alleen voelen, bang of bezorgd zijn.
Wanneer je kind dit soort klachten heeft kan het zijn dat de behandelaar uitlegt dat het om een somatisch-symptoomstoornis gaat. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten. Iedereen kan het op een andere manier ervaren.
Lees hier meer:
Home » Ouders » Aanhoudende lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren.