Hypnotherapie

Hypnotherapie

Bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) weten we niet waardoor de klachten veroorzaakt worden. We weten wél dat het niet lukt om controle over de klachten te krijgen. We raken afgeleid door de klachten en ze veranderen hoe we ons zelf en ons lichaam ervaren.

“Door een andere manier van bewustzijn te bereiken onder hypnotherapie, lukt het soms om meer invloed te ervaren op de aansturing van ons lichaam. Suggesties over het lichaam die bij het normale ‘dagelijkse’ bewustzijn geen effect hebben, kunnen onder hypnose een manier zijn om de klachten af te laten nemen”.

Trance
Vaak zijn mensen zich goed bewust van hun lichamelijke klachten, maar lukt het niet om grip te krijgen op de klachten. Een manier om minder last van de klachten te ervaren is hypnotherapie. Hypnotherapie is een andere vorm van bewustzijn, ook wel trance genoemd. Trance is een bijzondere toestand van onze concentratie, waarbij degene die in trance is volledig kan opgaan in zijn of haar innerlijke wereld. De hersenen hebben tijdens trance een andere hersenactiviteit. Je bent ook in het dagelijkse leven vaak ‘in trance’, bijvoorbeeld als op een lange weg rijdt terwijl je diep in gedachten bent en het ineens lijkt alsof je een stuk hebt overgeslagen of als je verdiept bent in een boek en de wereld om je heen vergeet. Bij hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een trance wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd zelf de regie.

Lichaamsbeleving
Hoe we ons lichaam ervaren wordt uiteindelijk bepaald in onze hersenen. Men kan bijvoorbeeld de beleving hebben dat er een strakke band om het hoofd zit, dat er een mes in de rug gestoken wordt of dat de darmen in de knoop zitten. Dit is natuurlijk niet zo in de werkelijkheid, maar die lichaamsbeleving is echt. Soms hebben mensen ook beelden bij hun lichamelijke klachten, waar ze zich in het dagelijks leven niet zo van bewust zijn. Deze meer onbewuste lichaamsbeleving kan toegankelijk worden tijdens hypnose. Deze beleving is heel persoonlijk en hoeft zich helemaal niet aan medische regels te houden.

Suggesties
Als iemand in trance is, staat hij of zij meer open voor suggesties en invloeden van buitenaf. De behandelaar kan dan suggesties geven. Die suggesties gaan vaak over de klacht of over onze beleving van ons lichaam. Een suggestie is een idee dat iemand ons kan geven. Dat idee hoeft niet een medisch kloppend idee te zijn. Het gaat erom dat we in gedachten een idee over onze klachten kunnen vormen of veranderen. Door open te staan voor de suggesties kan onze aandacht voor ons lichaam en wat we voelen in ons lichaam veranderen.

Een voorbeeld
Iemand met ernstige maar onverklaarde rugpijn ontdekt op een gegeven moment dat hij het gevoel heeft alsof er een strakke band om zijn onderrug zit. Dit is niet te zien op een MRI-scan, maar dit is wel het gevoel en beeld dat de patiënt bij zijn klachten heeft.
Met een hypnotherapeut brengt hij uitgebreid in kaart welke klachten hij heeft en welk beeld hij zelf heeft van zijn klachten. Hij krijgt uitleg over hoe de hersenen ons lichaam aansturen, met name dat dit vaak niet bewust gebeurt (‘je kan wel je rug bewust buigen, maar je niet denken: ik ga die band even laten verdwijnen’). De aansturing in het dagelijks leven gebeurt grotendeels zonder dat je hier invloed op hebt. Echter, met hypnotherapie kun je wel toegang krijgen tot deze meer onbewuste aansturing.

Eenmaal in trance gebracht geeft de hypnotherapeut hem suggesties. Hij stelt zich voor hoe hij de strakke band steeds losser kan laten worden en zijn onderrug steeds meer kan ontspannen. Op een gegeven moment kan hij de band laten verdwijnen in trance. Hij krijgt de suggestie dat zijn rug nu sterk en ontspannen is. De oefening wordt opgenomen en hij oefent dagelijks vijf keer met de hypnotherapie-opname. Langzamerhand gaat zijn rug prettiger aanvoelen. De klachten beginnen na een aantal weken af te nemen en hij kan weer voorzichtig wat gaan sporten. Zijn lichaam voelt weer gezonder aan.

IN EEN DEEL VAN DE INFORMATIE OP DEZE WEBSITE WORDT NOG GESPROKEN OVER SOLK I.P.V. ALK.