Wat zijn SOLK?

Wat zijn SOLK
Als je last hebt van lichamelijke klachten, ga je meestal naar de dokter. Je hoopt dat de dokter weet wat er met jouw lijf aan de hand is. Je hoopt dat jouw klacht dan genezen kan worden. Je denkt misschien: als er een verklaring voor mijn klacht is, weet de dokter ook hoe hij of zij me beter kan maken. Soms kan er geen verklaring gevonden worden. Soms begrijpt de dokter niet waardoor het komt dat je ergens last van hebt. Als de dokter, nadat hij jou goed onderzocht heeft, geen lichamelijke verklaring kan vinden voor jouw klacht, dan heet het een ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klacht (SOLK)’.

Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klacht
Soms worden SOLK ook wel ‘functionele klachten’ genoemd. Met het woord ‘functioneel’ wordt bedoeld dat niet het lichaam zelf maar de werking ervan gestoord is. Een voorbeeld: Als je een tijd op jouw arm gelegen hebt, kan de arm gaan slapen. Je kunt de arm niet voelen of bewegen. De functie van de arm is gestoord, maar de arm zelf is niet beschadigd. Iedereen maakt dit wel eens een keer mee. Je weet dan ook dat het weer over gaat en je de arm straks weer prima kan gebruiken. Bij functionele klachten is dat helaas anders. Functionele klachten zijn vaak al langer aanwezig en gaan soms niet vanzelf meer over. Andere manieren waarop SOLK ook wel genoemd worden zijn: onbegrepen of onverklaarde klachten.

Oorzaak en behandeling
Veel mensen denken dat het nodig is om de oorzaak van de klacht te kennen voordat de klacht behandeld kan worden. Dat is echter niet zo. Bij bijvoorbeeld een hoge bloeddruk is de oorzaak ook meestal onbekend. Er zijn wel allerlei behandelingen, bijvoorbeeld medicijnen en leren meer te ontspannen.
Als er sprake is van SOLK kun je samen met de dokter gaan beginnen met het behandelen van de klacht. Ook als de oorzaak onbegrepen blijft. Alleen als er iets duidelijk verandert aan de klachten kan het nodig zijn om te bekijken of het nog steeds klopt dat er sprake is van SOLK en eventueel verder onderzoek doen.

Eerst begrijpen, dan genezen
Deze website is onder andere bedoeld om duidelijker te maken wat SOLK is. Er zijn veel misverstanden over SOLK.  We leggen uit wat SOLK  zijn, en ook wat ze niet zijn. We leggen uit hoe iemand SOLK kan krijgen. En we vertellen hoe je kunt proberen er vanaf te komen, welke behandelingen er zijn. Helaas zijn niet alle aandoeningen te genezen. Als het niet lukt om er van af te komen, dan kun je op deze website tips vinden over het leren leven met de klachten.

Veel soorten klachten
Er zijn veel verschillende soorten SOLK. In allerlei lichaamsdelen kunnen ze voorkomen. Bijvoorbeeld in de darmen, de gewrichten of de spieren, of het hoofd. En sommige SOLK komen in het hele lichaam tegelijk voor, zoals functionele vermoeidheid. Bij verschillende soorten klachten horen ook verschillende behandelingen. Bij onverklaarde darmklachten moet men meer letten op wat men eet, bij onverklaarde spierpijn moet men meer letten op hoe men beweegt.

Zelfde aanpak
Maar er zijn ook overeenkomsten tussen de verschillende soorten SOLK. De eerste overeenkomst is dat er geen lichamelijke verklaring gevonden is voor de klacht. De tweede overeenkomst is dat ze voor een deel dezelfde uitlokkers kunnen hebben. Ook van stress kunnen SOLK komen. Ons lijf reageert op stress. Bijvoorbeeld gaat het hart sneller kloppen, of gaat men meer zweten, of worden de spieren meer gespannen. Dat is normaal, en gezond. Het zou ongezond zijn als het niet gebeurde. Alleen, wanneer er te lang stress is, dan kan het ongezond worden. Het is niet zo dat alle SOLK door stress komen, lees hier meer daarover. De derde overeenkomst is dat er tips en trucs zijn die tegen verschillende soorten klachten helpen.

Wat is Stress?
De meeste mensen kennen stress als een term voor ‘iets niet meer aankunnen’, dat het ‘allemaal teveel is geweest’. Men gebruikt het woord voor geestelijke belasting. Het woord stress wordt echter ook gebruikt voor lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld een griep is enorm stressvol voor het lichaam, je moet er echt even van bijkomen. Een verkeerd eetpatroon is stressvol voor je darmen, hardlopen in een stad vol smog is stressvol voor je longen, een verkeerde bureaustoel is stressvol voor je rugspieren, of een zwangerschapsvergiftiging is stressvol voor het hart. Op deze website bedoelen wij met stress zowel geestelijke als lichamelijke stress.

Gevoelige plek
Als er in het lijf een gevoelige plek is, en er is dan een te lange periode met (lichamelijke of geestelijke) stress, dan kunnen er klachten ontstaan. Soms is er maar heel weinig stress voor nodig om een klacht te krijgen. Je kunt het zien als een weegschaal: er is aan de ene kant de draagkracht, hoeveel stress kun je aan. Aan de andere kant is er de draaglast: hoeveel stress krijg je te verwerken. Als de weegschaal uit balans raakt en de draaglast hoger is dan de draagkracht, dan kun je SOLK krijgen. De hersenen spelen ook vaak een rol hierbij.

Van alles een beetje
Het kan ook voorkomen dat je SOLK hebt, en dat er na een tijdje tóch nog iets gevonden wordt dat lichamelijk is. Bijvoorbeeld, je hebt heel veel last van hoofdpijn, en ineens merk je dat je minder last krijgt als je geen koffie meer drinkt. Betekent dit dan dat de oorzaak gevonden is? Heb je nu nooit meer hoofdpijn? Helaas meestal niet. Meestal verklaart zo’n lichamelijke ontdekking maar een beetje van de klacht. De dokter vindt de klacht deels verklaard en deels niet verklaard. Maar: het mooie is wel dat je hebt gemerkt dat er dingen zijn die je kunt doen om minder last te hebben van de klacht. Je hebt er een beetje meer controle over gekregen. Dat helpt!

Stress
Komen alle SOLK van te veel stress? Nee. Als dat zo was dan waren de klachten wel begrepen, dan waren het stress-klachten. SOLK hebben vaak met meerdere dingen tegelijk te maken. Bijvoorbeeld, als een gevoeligheid samenkomt met een uitlokkende gebeurtenis, kan er SOLK ontstaan. Lees hoe SOLK ontstaan om meer te leren over de verschillende manieren waarop SOLK kunnen ontstaan. Of, kijk eerst even naar alle misverstanden die er zijn over SOLK.

IN EEN DEEL VAN DE INFORMATIE OP DEZE WEBSITE WORDT NOG GESPROKEN OVER SOLK I.P.V. ALK.