Wat zijn ALK?

Wat zijn ALK
Als je last hebt van lichamelijke klachten, ga je meestal naar de dokter. Je hoopt dat de dokter weet wat er met jouw lijf aan de hand is. Je hoopt dat jouw klacht dan genezen kan worden. Soms kan dat niet en houd je klachten. Dat kan komen omdat de ziekte die je hebt niet genezen kan worden. Het kan ook komen omdat er iets is dat de klachten in stand houdt, zoals je veel zorgen maken, of niet durven bewegen omdat je bang bent dat dit de klachten verergert. Soms kan er geen lichamelijke verklaring voor de klachten gevonden worden. Als de dokter, nadat hij jou goed onderzocht heeft, geen lichamelijke verklaring kan vinden voor jouw klacht, dan heet het een ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klacht (SOLK)’. Bij ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) gaat het er niet om of je klachten verklaard of onverklaard zijn, maar dat ze lang duren en veel invloed hebben op je dagelijks leven.

Oorzaken van ALK
Als je klachten aanhouden en veel invloed op je leven hebben, is het belangrijk om te kijken wat daarop van invloed is. We kijken daarbij naar drie soorten factoren.
De eerste zijn de biologische factoren, dat wil zeggen alles wat er in je lichaam speelt. Dat kan gaan om een lichamelijke oorzaak voor de klachten zelf, maar ook over de rest van je gezondheid. Voor de ernst van je klachten maakt het bijv. verschil hoe gezond of fit je verder bent. Of je nog andere klachten of aandoeningen hebt. Hoe je beweegpatroon is, je voeding, je slaap.
De tweede zijn de psychologische factoren. Wat voor gedachten of gevoelens heb je? Ben je aan het piekeren, bang hoe het verder zal gaan? Voel je je heel boos of verdrietig? Als je veel moeilijke gedachten of gevoelens hebt, kan dit je lichamelijke klachten versterken.
De derde zijn de sociale factoren. Wat zijn de gevolgen van je klachten voor de omgang met de mensen om je heen? Voor je werk of school? Voor je woonsituatie of je financiën? Heb je ruimte vanuit je omstandigheden om niet meer te doen dan je nu kunt? Ook druk vanuit je omstandigheden kan lichamelijke klachten versterken.

Oorzaak en behandeling
Als je een idee hebt wat bij jou van invloed is op de klachten, kun je samen met de dokter kijken waar je iets aan kunt doen. Het kan dus zijn dat je niet de klacht zelf aanpakt, maar iets anders dat de klacht erger maakt. Een voorbeeld. Als je te vroeg gaat lopen op een gebroken been, kan het niet goed aan elkaar groeien. Dan kun je het wel opereren, maar als je daarna opnieuw te vroeg gaat lopen groeit het weer niet goed aan elkaar. Dus is het belangrijk om eerst te kijken of je kunt leren wachten met lopen, tot het been weer sterk genoeg is.

Veel soorten klachten
Er zijn veel verschillende soorten ALK. In allerlei lichaamsdelen kunnen ze voorkomen. Bijvoorbeeld in de darmen, de gewrichten of de spieren, of het hoofd. En sommige ALK komen in het hele lichaam tegelijk voor, zoals vermoeidheid of sommige soorten pijn. Bij verschillende soorten klachten hoort ook een verschillende aanpak. Bij darmklachten moet men meer letten op wat men eet, bij spierpijn moet men meer letten op hoe men beweegt.

Zelfde aanpak
Maar er zijn ook overeenkomsten tussen de verschillende soorten ALK. De eerste overeenkomst is dat ze voor een deel dezelfde uitlokkers of versterkers kunnen hebben. Ook stress is van invloed op ALK. Ons lijf reageert op stress. Bijvoorbeeld het hart gaat sneller kloppen, of je gaat meer zweten, of je spieren worden meer gespannen. Dat is normaal, en gezond. Het zou ongezond zijn als het niet gebeurde. Alleen, wanneer er te lang stress is, dan kan het ongezond worden. Het is niet zo dat alle ALK door stress komen. De tweede overeenkomst is dat er tips en trucs zijn die tegen verschillende soorten klachten helpen.

Wat is Stress?
De meeste mensen kennen stress als een term voor ‘iets niet meer aan kunnen’, dat het ‘allemaal teveel is geweest’. Men gebruikt het woord voor geestelijke belasting. Het woord stress wordt echter ook gebruikt voor lichamelijke belasting. Bijvoorbeeld een griep is enorm stressvol voor het lichaam, je moet er echt even van bijkomen. Een verkeerd eetpatroon is stressvol voor je darmen, hardlopen in een stad vol smog is stressvol voor je longen, een verkeerde bureaustoel is stressvol voor je rugspieren, of een zwangerschapsvergiftiging is stressvol voor het hart. Op deze website bedoelen wij met stress zowel geestelijke als lichamelijke stress.

Gevoelige plek
Als je lichamelijke klachten hebt en er is een periode met lichamelijke of geestelijke stress, worden de klachten hier vaak erger van. Ook kan langdurige stress klachten veroorzaken als er in het lijf een gevoelige plek is. Soms is er maar heel weinig stress voor nodig om een klacht te krijgen. Je kunt het zien als een weegschaal: er is aan de ene kant de draagkracht: hoeveel stress kun je aan. Aan de andere kant is er de draaglast: hoeveel stress krijg je te verwerken. Als de weegschaal uit balans raakt en de draaglast hoger is dan de draagkracht, dan kun je (meer of langer durende) ALK krijgen. De hersenen spelen ook vaak een rol hierbij.

Van alles een beetje
Vaak zijn er meer dingen bij elkaar die maken dat je ALK krijgt. Het kan voorkomen dat je hoofdpijn hebt en dat je ineens merkt dat je minder last krijgt als je geen koffie meer drinkt. Betekent dit dan dat je nooit meer hoofdpijn hebt? Helaas meestal niet. Meestal verklaart zo’n ontdekking maar een beetje van de klacht. Maar: het mooie is wel dat je hebt gemerkt dat er dingen zijn die je kunt doen om minder last te hebben van de klacht. Je hebt er een beetje meer controle over gekregen. Dat helpt!