Aanhoudende lichamelijke klachten kunnen verminderen door enkele gesprekken bij een gespecialiseerde huisarts

PHOTO-2024-12-05-11-36-28-512x393

Aanhoudende lichamelijke klachten kunnen verminderen door enkele gesprekken bij een gespecialiseerde huisarts

Bron: ALKnieuws.nl

Auteur: Ella Bekhuis.

Achtergrond
Aanhoudende lichamelijke klachten krijgen steeds meer aandacht in de internationale wetenschappelijke literatuur. Recent publiceerde the Lancet, één van de meest toonaangevende bladen van de medische wetenschap, een artikel over de behandeling van aanhoudende lichamelijke klachten in de huisartsenpraktijk. En wat blijkt? Met slechts drie tot vier consulten bij een huisarts konden de klachten van patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten verminderen. En dat effect was na een jaar nog merkbaar.

Methode
Een Engelse onderzoeksgroep onder leiding van Christopher Burton heeft een interventie voor aanhoudende lichamelijke klachten opgezet in de huisartsenpraktijk. Door middel van een randomized controlled trial (RCT) onderzochten ze de effectiviteit van deze interventie (Burton, 2024). Patiënten met meerdere aanhoudende lichamelijke klachten kregen drie tot vier gesprekken aangeboden met een hiervoor getrainde huisarts gedurende een periode van 12 weken. In deze gesprekken werd aandacht besteed aan het uitvragen van de medische geschiedenis van de patiënt, het goed luisteren naar en valideren van de ervaring van de patiënt, het gezamenlijk formuleren van verklaringen voor de lichamelijke klachten en het ontwikkelen van strategieën waarmee de patiënt zelf klachten kon verminderen. De onderzoekers verrichten metingen tot een jaar na de interventie.

Resultaten
Er deden in totaal 354 patiënten mee aan het onderzoek, van wie de helft reguliere zorg bij de huisarts kreeg en de andere groep naast reguliere zorg meedeed aan de interventie. Patiënten die de interventie kregen hadden significant minder lichamelijke klachten na de behandeling dan ervoor. In de interventiegroep namen de klachten meer af dan in de controlegroep. Hoewel het verschil direct na de behandeling niet statistisch significant was, was dit een jaar later het geval. Dit betekent dat de interventie effectief was om aanhoudende lichamelijke klachten te verminderen tot een jaar na de interventie.

Discussie
Het is veelbelovend dat slechts drie tot vier gesprekken bij een gespecialiseerde huisarts helpend zijn voor patiënten met ALK. Deze kortdurende interventie zou een eerste stap kunnen zijn in de behandeling van deze klachten. Voordelen van de interventie zijn dat het geschikt is voor bijna alle patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten, het relatief weinig belastend is voor patiënten, en dat de huisarts meer betrokken wordt bij de behandeling van aanhoudende lichamelijke klachten en dus meer kennis hierover vergaart. De onderzoeksgroep heeft eerder al aangetoond dat de interventie geschikt is om te leren aan verschillende huisartsen (Morton, 2016). Hoewel de interventie in Nederland op dit moment niet beschikbaar is, is de hoop dat in de toekomst soortgelijke projecten komen om de zorg voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten in de huisartsenpraktijk te verbeteren.

Ella Bekhuis is arts in opleiding tot psychiater bij Dimence.

Burton et al. Effectiveness of a symptom-clinic intervention delivered by general practitioners with an extended role for people with multiple and persistent physical symptoms in England: the multiple symptoms study 3 pragmatix, multicentre, parallel-group, individually randomised controlled trial. Lancet 2024; 403: 2619-29.

Morton et al. Developmental study of treatment fidelity, safety and acceptability of a Symptoms Clinic intervention delivered by General Practitioners to patients with multiple medically unexplained symptoms. J Psychosom Res 2016:84:37-43.