Nieuwe Toolkit Netwerken voor Interprofessionele Samenwerking bij ALK

Nieuwe Toolkit Netwerken voor Interprofessionele Samenwerking bij ALK

De Toolkit Netwerken is nu beschikbaar op de NALK-website! Deze toolkit biedt een uitgebreide set hulpmiddelen ter ondersteuning van netwerken voor interprofessionele samenwerking bij de zorg voor aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) en functionele stoornissen (FS). Ontworpen voor zowel de oprichting van nieuwe netwerken als het verbeteren van bestaande samenwerkingsverbanden (collaborative care networks, CCNs), biedt de toolkit een wetenschappelijk onderbouwde aanpak, gebaseerd op het proefschrift van dr. Nick Mamo: Collaborative care networks for the treatment of persistent somatic symptoms and functional disorders.

Deze toolkit omvat praktische inzichten, methoden en bruikbare bronnen, die eenvoudig aan te passen zijn aan de unieke context van elk netwerk. Het bevat zeven stappen van het ‘Implementation of Change’ model van Grol en Wensing, wat houvast biedt voor succesvolle netwerkontwikkeling en verandering:

  1. Ontwikkeling van het voorstel voor verandering – concrete en haalbare verandering die aansluit bij de zorgdoelen en waarden van de doelgroep.
  2. Analyse van werkelijke prestaties en vaststellen van veranderdoelen.
  3. Probleemanalyse van doelgroep en zorgsetting.
  4. Ontwikkeling en selectie van strategieën en maatregelen.
  5. Ontwikkelen, testen en uitvoeren van implementatieplan.
  6. Integratie van veranderingen in routinematige zorg.
  7. Voortdurende evaluatie en aanpassing van het plan.

Vind hier de volledige toolkit Netwerken, inclusief heldere uitleg en concrete doelen per stap te verkennen en ontdek hoe deze tools kunnen bijdragen aan betere interprofessionele samenwerking en zorguitkomsten.