Proefschrift “Cognitieve gedragstherapie voor chronisch vermoeidheidssyndroom

Cognitieve gedragstherapie voor chronisch vermoeidheidssyndroom

Proefschrift:
“Cognitieve gedragstherapie voor chronisch vermoeidheidssyndroom”
Anthonie Janse. AMC-UvA, 15 mei 2020.

In dit proefschrift werd cognitieve gedragstherapie (CGT) voor het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)/ Myalgische Encefalomyelitis (ME) bestudeerd. Gezonde vermoeidheid is tijdelijk en zal over het algemeen oplossen na een goede nachtrust of een vakantie. Wanneer vermoeidheid en beperkingen in het dagelijks leven blijven bestaan, kan men worden geclassificeerd als een patiënt met CVS/ME. Zonder behandeling zijn de kansen om te herstellen van CVS/ME klein.
Het cognitief gedragsmodel voor CVS/ME gaat ervan uit dat gedrag en overtuigingen het syndroom in stand kunnen houden. Kortom, als patiënten met CVS/ME hun overtuigingen veranderen en de activiteit tijdens CGT geleidelijk verhogen, kunnen patiënten hun persoonlijke doelen bereiken en een vermoeidheidsscore binnen de normale grenzen bereiken.
Eerst werden de resultaten op lange termijn van CGT voor CVS/ME getest. Ook werd geprobeerd om voorspellers te vinden van deze lange termijn resultaten. Ten tweede werd de werkzaamheid van CGT voor minder ernstige CVS/ME-patiënten bepaald. Ten derde is de effectiviteit en efficiëntie van een internetversie van de reguliere CGT voor CVS/ME bepaald.
Bij een grote subgroep van goed met CGT behandelde patiënten zouden de voordelen van de behandeling op de lange termijn kunnen blijven bestaan. Vermoeidheidsgraad en het niveau van het fysieke functioneren aan het einde van CGT voorspelden vermoeidheidsgraad en het niveau van het fysieke functioneren op lange termijn.
Patiënten met minder ernstige symptomen die niet aan alle CVS/ME-criteria voldoen, kunnen met een minimale (CGT-)interventie effectief worden behandeld.
Tot slot was CGT voor CVS/ME via internet effectief en efficiënt. De tijdsinvestering van de therapeuten kan worden verminderd met behulp van CGT via internet.

Cognitive behaviour therapy for chronic fatigue syndrome.

Promovendi verrichten een groot deel van het onderzoek op het gebied van SOLK. Als blijk van waardering voor hun inspanningen kunnen zij het beeldje ‘Samenwerking op niveau’ ontvangen.
Wil jij ook in aanmerking komen voor het beeldje? Stuur dan een link naar het proefschrift, op het gebied van SOLK, naar info@nolk.info

Alle proefschriften op een rij (waarvoor – vanaf 2019 – het beeldje ‘Samenwerken op niveau’ is uitgereikt).

Tags: