Proefschrift “Omgaan met medisch onverklaarbare lichamelijke symptomen in de eerstelijnszorg

Omgaan met medisch onverklaarbare lichamelijke symptomen in de eerstelijnszorg

Proefschrift:
“Omgaan met medisch onverklaarbare lichamelijke symptomen in de eerstelijnszorg: Het verkennen van meetproblemen, de huidige zorg en de effectiviteit van door verpleegkundige geleide psychologische zorg”
Kate Sitnikova. VU, 20 mei 2020.

Het proefschrift ‘Omgaan met medisch onverklaarbare lichamelijke symptomen in de eerstelijnszorg: Het verkennen van meetproblemen, de huidige zorg en de effectiviteit van door verpleegkundige geleide psychologische zorg’ is onderzocht de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie uitgevoerd door de praktijkondersteuner ggz bij patiënten met SOLK die minstens een half jaar klachten hadden met een clustergerandomiseerde gecontroleerde trial in 85 huisartsenpraktijken. De interventie leidde tot minder pijn en beter fysiek functioneren, vooral bij patiënten die minder lang klachten en een beperkt aantal bijkomende aandoeningen hadden. Bij mensen met langer bestaande klachten en meerdere somatische aandoeningen was de interventie niet effectief.

Dealing with medically unexplained symptoms in primary care: exploring measurement issues, current care and the effectiveness of nurse-led psychological care.

Promovendi verrichten een groot deel van het onderzoek op het gebied van SOLK. Als blijk van waardering voor hun inspanningen kunnen zij het beeldje ‘Samenwerking op niveau’ ontvangen.
Wil jij ook in aanmerking komen voor het beeldje? Stuur dan een link naar het proefschrift, op het gebied van SOLK, naar info@nolk.info

Alle proefschriften op een rij (waarvoor – vanaf 2019 – het beeldje ‘Samenwerken op niveau’ is uitgereikt).

Tags: